Sınıf Yöneticisi Olarak Öğretmenin Özellikleri

matematik-calis (3)
Safiye Sezer Safiye Sezer
20.09.2018

Öğretmen denildiğinde birçoğumuz ilk etapta sınıfta ders işleyen, konu anlatan, soru çözen kişi deriz. Bu yanlış değil tabiki ancak tanım çok kısıtlı bakış açısına girmekte. Aslında şöyle büyük pencerelerden bakarsak, kapsamlı düşünürsek öğretmen sözcüğünün içine neler sığdırdığını görebiliriz. 

Her şeyden önce öğretmen duruşuyla, konuşmalarıyla, hareketleriyle bir modeldir. Bana göre öğretmen dik duruşuyla bir otorite aynı zamanda öğrencileriyle iletişim kurarken bir arkadaş gibidir. Bu dik duruşunu ise bildikleriyle değil aktarabildikleriyle sağladığını düşünüyorum. Bu yüzden öğretmenlerin en temel özelliği öğretebilmektir, bilmek her zaman işe yaramıyor malesef. Peki öğretmenler sadece matematik, türkçe veya fen bilgisi mi öğretir? Hayır, öğretmen aynı zamanda dürüst, saygılı, sorumluluk sahibi olmayı, sorunlar karşısında soğukkanlı ve çözüm odaklı olmayı, öğrencilerin öğretmenlerine, arkadaşlarına ve çevresindekilere karşı tutum ve davranışlarında ölçülü olabilmeyi de öğretir. Bunların yanında bir öğretmenin öğretebileceklerine daha birçok şey sayabiliriz. Tabi öğretebilmek için öncelikle kişisel ve mesleki özelliklere sahip olmak gerekir. Sorumluluk, yaratıcılık, sorunları çözme becerisi, eleştirel düşünme, anlayış, merhamet ve hoşgörü ile birlikte yüksek sosyal ilişkiler ve ahlaki değerler kişisel özellik olarak nitelendirilir.
Mesleki yeterlilikler ise Milli Eğitim Temel Kanunu ile belirlenmiştir ve üçe ayrılır. Bunlardan ilki konu alanı bilgisi, öğretmenin uzmanı olduğu disiplinle ilgili sahip olması gereken bilgileri kapsar. İkincisi öğretmenlik meslek bilgisi, öğretmenlerin planlama, öğretim yöntem ve teknikleri, sınıf yönetimi, rehberlik, öğrenme-öğretme ve gelişim psikolojisi, materyal geliştirme gibi formasyon bilgilerine sahip olmasıdır. Son olarak ise genel kültür, öğretmenlerin tarih, coğrafya, edebiyat, matematik, felsefe, güzel sanatlar, vatandaşlık, güncel olaylar vb. konularda bilgiye sahip olmaları anlamına gelir. Mesleki özellikler bir şekilde edinilir fakat benim düşünceme göre kişisel özellikler daha büyük önem taşıyor.

Sonuç olarak biz öğretmenlerin asıl amacı iyi insan ve iyi öğretmen olmak. Nasıl yönetir ve öğretirsek, öyle anılacağız.
 

BAŞVURU FORMU

Whatsapp Görüşmesi